Araç çalındığı takdirde sigortalı aracın çalındığını ilgili makamlara bildirir. İlgili makamlarca yapılan araştırmalar 30 gün içerisinde sonuç vermediği takdirde sigortalı ilgili makamlara başvurduğunu belgelemek suretiyle (Emniyet Genel Müdürlüğü'nün vereceği yazı, aracın tescil edildiği trafik şubesinden kaydının silindiğine dair çekme belgesi) sigortacıya bildirir. Bildirinin yapıldığı anda sigorta ettiren veya hak sahibi hakkında bir soruşturma açılmış ise bu soruşturmanın tamamlanmasına kadar sigortacı tazminat ödemenizi bekletebilir. Araç çalınması halinde, sigortacının azami sorumluluk haddini geçmemek üzere aracın çalınmasından bir gün evvelki ikinci el fiyatı ödenir. Sigortalı ödemeyi sigorta şirketinden aldıktan sonra araç bulunduğu takdirde sigortalı veya sigorta ettiren durumu sigorta şirketine bildirmekle yükümlüdür.Bu durumda sigortalı aldığı ödemeyi ya iade eder ya da taşıtın mülkiyetini sigorta şirketine devreder. Araç çalınması dolayısıyla bir hasar meydana gelmişşe hasar ödenir.
Sıkça Sorulan Sorular
Bu bölümde hasar anı ve süreci ile ilgili sıkça sorulan soruları ve cevaplarını görebilirsiniz.
Hasar dosyanız ile ilgili evraklar Sigorta Şirketine ulaştıktan sonra dosya "Sigorta Genel Şartları" çerçevesinde incelenir ve sonuçlandırılır. Oluşan hasarınız "Genel Şartlar" çerçevesinde teminata giren bir durum ise dosyanız için onay verilir. Teminat kapsamına girmeyen bir durum var ise reddedilir. Hasar anında poliçenizin tahsilat durumu kontrol edilecektir. Poliçe teminatlarınızın başladığından emin olabilmek için mutlaka poliçenizin prim ödemelerini zamanında yapmaya dikkat ediniz.
Sigorta ettirmiş olduğunuz kıymetin değerinin mutlaka gerçeği yansıtmasına dikkat ediniz. Herhangi bir hasar anında hasar gören kıymetin hasardan bir gün önceki değeri sigorta edilmiş olan bedelden yüksek ise hasarınızı bu oranda eksik almanız söz konusu olacaktır.
Aracınız ile kaza geçirdiyseniz ilk olarak gerekliyse Trafik Raporları düzenlettirilmeli, arac bir servise çekilmeli , tahmini hasar tutarı belirlenerek Sigorta Şirketi en kısa sürede aranmalı ve hasar dosyası açtırılmalıdır.
Kaza sonucu araç kullanılamaz duruma geldiyse bedelinin tamamının ödenebilmesi için aracın piyasa değeri ile sigorta poliçesi üzerindeki bedel karşılaştırlır. Poliçe üzerindeki sigorta bedeli, eksik beyan edilmediyse ve piyasa değeri ile uyum gösteriyorsa araç bedelinin tamamı ödenir.
Hemen hemen tüm sigorta sözleşmelerinde hasarın eksik ödenmesinin en büyük nedeni, poliçe düzenleme aşamasında sigorta bedellerinin gerçek değere nazaran eksik beyan edilmesidir. Ancak kesin sonuca ulaşabilmek için, poliçe üzerinde yer alan muafiyet ve diğer şartların dikkatle incelenmesi gerekir.
Sigorta şirketleri Kasko hasarlarında sigortalılara daha iyi hizmet verebilmek için, araçların tamirini en uygun koşullarda yapabilecek yetkili servislerle anlaşabilirler. Bu servisler aracılığı ile sigortalı, hasar sırasında herhangi bir ödeme yapmaz, aracındaki hasar yetkili servislerce giderilir.
Kamu otoritesi tarafından çekilmesi esnasında oluşan hasarlar teminata dahildir.
Çalınan aracın bulunması için ilgili makamların yapacakları araştırmalar 30 gün içinde sonuç vermediği takdirde, ilgili makamdan aracın bulunamadığına dair yazı alınarak, sigortacı tazminatı öder. Bu ödemeyi takiben çalınan araç bulunduğu takdirde, bu durumu sigortalı yazı ile sigortacıya derhal bildirmekle yükümlüdür; sigortalı, aldığı tazminatı iade ederek aracını geri alabilir veya aracını sigortacıya devreder.
Trafik Sigortası, sadece üçüncü şahıslara verilen zararları karşılamakta olup kendi aracınızın hasarını ödemez, bunun için kasko sigortası yaptırmanız gerekir.
Trafik Sigortası manevi tazminat taleplerini karşılamaz.
Evet, poliçede belirtilen 2 ayrı teminatın 2 ayrı limitine kadar tazminat ödemesi yapılabilir; önceden ödenen tedavi giderleri ölüm tazminatından mahsup edilmez.
Evet. Tedavi giderlerinin dışında, bu şekilde bir kayıp da varsa, yine aynı teminat limiti ile sınırlı olmak kaydıyla, trafik poliçesi tarafından ödenir.
Evet. Dava masrafları ile avukatlık ücretleri, poliçe limitleri ile sınırlı olmak kaydıyla trafik poliçesi kapsamındadır. Meydana gelen hasarda sigortalının kusuru yoksa ve yine de açılan bir dava varsa, Trafik sigortası bu masrafları da kapsar.
Zarar gören, kazaya neden olan kişiyi öğrendiği tarihten itibaren 2 yıl içinde talebini bildirmek zorundadır. Ancak bu süre her halükarda kaza tarihinden itibaren 10 yıl ile sınırlıdır. Bu süre bittikten sonra yapılacak talepler karşılanmaz.
Trafik Sigortasında Tazminat gerekli belgeleri sigortacının merkez veya kuruluşlarından birine iletildiği tarihten itibaren sekiz iş günü içerisinde ödenir.
Sigorta şirketi haberdar edilmelidir.
Çalınan sigortalı değerlerin bulunması için ilgili makamların yapacağı araştırmalar 30 gün içinde sonuçlanmadığı takdirde ilgili makamdan sigortalı değerlerin bulunamadığına dair yazılı beyanın alınmasını takiben ödeme yapılır. Bununla birlikte sigortacı belirlenen tazminatı rizikonun gerçekleştiğini belirleyen bilgi ve belgelerin kendisine ulaşmasından itibaren 30 gün içinde ödemek zorundadır.
Eksper raporları tazminat tutarının hesabında yol gösterici belgelerdir, bağlayıcılığı yoktur. Tazminat tutarı konusunda sigortalı ile sigorta şirketi arasındaki anlaşmazlıklarda bağlayıcı karar verme yetkisi mahkemelerin veya sigorta şirketinin üye olması durumunda Sigorta Tahkim Komisyonunundur.
Sigortalının hem Zorunlu deprem sigortası poliçesi hem de sigorta şirketinden düzenlettirmiş olduğu ihtiyari poliçesi var ise hasar Zorunlu deprem sigortası poliçesi kapsamında ödenir, aşan miktar için ihtiyari poliçe kapsamında ödeme yapılır.
Riziko'nun gerçekleştiği öğrenildiği tarihten itibaren en geç 15 gün içinde Doğal Afet Sigortaları Kurumu'na veya poliçeyi düzenleyen sigorta şirketinin genel müdürlüğüne, bölge müdürlüğüne veya yetkili acentelerine hasar ihbarında bulunulabilir.
Sigorta tazminatı, poliçede belirtilen menfaattarlara, yoksa kanuni hak sahiplerine ödenir